Ιστορία

logoΟ Κόροιβος ιδρύθηκε το 1982 (πηγή έμπνευσης ο Κόροιβος ο Ηλείος, «μάγειρος» ή φούρναρης στο επάγγελμα κι αθλητής, ο οποίος κέρδισε τον αγώνα δρόμου ενός σταδίου -το μοναδικό αγώνισμα στίβου στις πρώτες 13 Ολυμπιάδες της αρχαιότητας- στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 776 π.Χ.) και το 1983 δημιουργήθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης, με πρωτοβουλία του καθηγητή φυσικής, Μάρκου Μπεμπλιδάκη, που, παρέα με κάποιους φίλους του, οραματίστηκαν το πρώτο μη ποδοσφαιρικό σωματείο για την Αμαλιάδα. Ο Μπεμπλιδάκης ήταν ο πρώτος προπονητής και παράλληλα παίκτης της ομάδας, που ξεκίνησε από την τότε Β΄ ΕΣΚΑΗ.

Η ανοδική πορεία του τμήμαυος ήταν διαρκής και μέσα σε μια τετραετία βρέθηκε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της ΕΣΚΑΗ, ενώ ακολούθησαν τέσσερις άνοδοι στη Γ’ Εθνική, χωρίς ο Κόροιβος να καταφέρει να σταθεροποιηθεί.

Το 2008 έμελλε να είναι η χρονιά που θα καθιέρωνε την ομάδα μας στις εθνικές κατηγορίες, μετά από την κατάκτηση της Α1 ΕΣΚΑΗ με μόλις μία ήττα. Το 2009 ο Κόροιβος κατετάγη δεύτερος στον 1ο Νότου της Γ’ Εθνικής και κέρδισε την άνοδο στην Β’, όμως αποφασίστηκε να εξαγοραστεί η θέση της Ξάνθης και να αγωνιστεί η ομάδα στην Α2 κατηγορία.

Κόροιβος 2009
Κόροιβος 2009

Η χρονιά ήταν διδακτική και στο τέλος έφερε τον υποβιβασμό στην Β’ Εθνική, ωστόσο η ομάδα έδειξε ισχυρό χαρακτήρα και επανήλθε την αμέσως επόμενη σεζόν στην Α2. Μάλιστα, πραγματοποίησε μια εκπληκτική πορεία, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, για να ακολουθήσει η ανεπανάληπτη επιτυχία της περιόδου 2013-2014 με την ιστορική πρώτη άνοδο στην Α1 Εθνική Κατηγορία.

Όλα αυτά τα χρόνια είναι εμφανές πως ο Κόροιβος λειτουργεί βάσει καλά οργανωμένου πλάνου, που τον έφερε ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ. Ο κόσμος της Ηλείας αποτελεί τη μεγάλη δύναμή του και το μοντέλο της λαϊκής βάσης λειτουργεί εξαιρετικά. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως οι 100.000 ευρώ της εγγυητικής για τη συμμετοχή στα «μεγάλα σαλόνια» καλύφθηκαν από 300 διαφορετικούς μετόχους του συλλόγου.

koroivos_team_2014
Κόροιβος 2014

Η αγωνιστική περίοδος 2014-2015, ήταν η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου μέχρι… την επόμενη. Ο Κόροιβος όχι μόνο έλαβε μέρος στην ανώτερη κατηγορία, αλλά έφθασε μέχρι και στα play off του πρωταθλήματος, όπου αντιμετώπισε τον μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακό. Η επιτυχία εντός του παρκέ, συνοδεύτηκε κι από εξωαγωνιστικές επιτυχίες, καθώς ο Κόροιβος έλαβε το βραβείο ήθους από τον ΕΣΑΚΕ, για την εξαιρετική συμπεριφορά παικτών και φίλων της ομάδας, καθ’όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

 

 

Τα επόμενα χρόνια, με αρωγό τον κόσμο της Ηλείας, και σταδιακή βελτίωση του επιπέδου της ομάδας σε κάθε τομέα, αγωνιστικό και μη, ο Κόροιβος κατάφερε να καθιερωθεί στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ και να κερδίσει την αναγνώριση των Ελλήνων μπασκετόφιλων για το ήθος και τη φιλοσοφία που πρεσβεύει.

Τη σεζόν 2017-18 η ομάδα θα συμμετάσχει για 4η διαδοχική χρονιά στο πρωτάθλημα της Α1.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password